Hotelul Bristol – O EMBLEMA A ORASULUI BRAILA, exponent al Eclecticismului Academic arhitectural, mobilat cu mobila de la Berlin !

Construit in anul 1892 de catre negustorul H. Hirschhorn, pe strada Regala, dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, Hotel Bristol este primul din oras care inaugureaza o noua forma de arhitectura pentru aceasta destinatie, respingand solutia imitatiei hanului de targ, frecventa pana atunci.

Dupa unele probleme structurale, cladirea initiala a fost modificata iar fatada a fost refacuta in stil eclectic de factura academica, bogat ornamentata, pentru ca aceasta era o carte de vizita a proprietarului, o dovada de prosperitate.

Hotelul Bristol a fost decorat de firma Sibalis & Rabner cu mobilier importat din Berlin. La parter erau “magazinul de stofe Lober“, “Orasul Londra“, unde manechinele purtau costume englezesti; loteria “Norocul” si o casa de schimb valutar. Cladirea a fost multa vreme o emblema a orasului, prezenta pe numeroase carti postale vechi.

Proprietarul, Hirschhorn, in timpul guvernarii de 40 de zile A. C. Cuza – O. Goga, trecuse la catolicism, donand cladirea bisericii catolice.

 

Caldirea a fost demolata în Iulie 2023

Lasă un răspuns